top of page
Writer's pictureFredrik Widenäs

Nordisk Visfest i Hangö XXII 16 -17.6.2006

Fredag 16.6. 2006 kl. 19.00

Sten Öhman, Hangö


Sten Öhman

Som så många andra musiksysslare är Sten också engagerad i mycket i vårt samhälle. Detta har naturligtvis tärt på hans vissjungande, hur mycket man än vill, så hinner man inte med allt. Men Nordisk Visfest i Hangö är en så stor sak, och ligger Sten så varmt om hjärtat, att han helhjärtat åtagit sig utmaningen att uppträda som inledande artist på fredagens viskonsert i Kulturmagasinet Victor. Stens repertoar av visor drar sig gärna mot det humoristiska hållet, men han är inte heller främmande för den traditionella visan, han sjunger gärna Evert Taube eller Dan Andersson. Han brukar ju också uppträda tillsammans med en eller flera av sina ungdomar, om det sker denna gång får vi se och höra som inledning av fredagskonserten i Kulturmagasinet Victor.

Barbara Helsingius, Finland

Barbara är den finlandssvenska visans Grand Old Lady! Med 12 utgivna fullängdare, 2 egna visböcker och otaliga uppträdanden i radio, TV och på visfestivaler i hela Norden kan man med fog kalla henne vår mesta visartist. Dessutom har hon gjort bejublade uppträdanden i bland annat USA, Japan, Israel och Tyskland. De flesta av visorna i hennes omfattande produktion är översatta till både finska, engelska och norska. Också i övrigt har Barbara jobbat mycket med översättningar av finländska sånger. Projektet ”Songs Finland Sings” har utmynnat i både böcker och CD-skivor med klassiker som Plocka vill jag skogsviol, Vinden drar, Ljuvliga ungdom och Stormskärs Maja på engelska. Sedan är 1999 är Barbara också medlem av Svenska visakademin i Sverige. Senast hon uppträdde på Nordisk Visfest i Hangö var år 1989. Dags igen med andra ord!


Martin Aakervik, Norge


Martin Aakervik

Det svinger av norske Martin Aakervik. Med sine brusende gitarstrenger og en leken, behagelig stemme besitter han en god porsjon musikalitet, spontan teksttolkning, humor og glimt i øyet. Men det er først og fremst musikkgleden som er hans følgesvenn. Martin skriver sine egne låter, men nøyer seg ikke med det. En og annen kjent eller ukjent låt fra andre komponister er sikkert med på programmet. Gjennom viser og stringswing får vi høre om kjærlighet, drømmer og minner.

Maria Rosén, Sverige

Maria Rosén sjöng på 1970-talet med i det svenska proggbandet Norrbottens järn. I dag är hon soloartist och uppträder ensam med sina modiga, självutlämnande, fräcka och humoristiska visor. Maria gör själv text och musik till sina sånger och säger att den röda tråden i hela hennes produktion är kärleken till jordelivet. Ibland handlar det rentav om den ”köttsliga kärleken”… - Men för den skull är det bannemej inte plumpt, bevare mig väl, jag är en seriös människa! Maria jobbar också en hel del med barnföreställningar, där hon blandar sagor och musik. Dessutom sjunger hon gärna Monica Zetterlunds svenska jazzpärlor med sin egen jazzkvartett. År 2003 gav Maria ut sin första egna CD-skiva ”Flavill”, som var Marias benämning på fjäril när hon var en liten flicka. Läs mera på www.mariarosen.se

Billey Shamrock, Sverige

Svenska Billey Shamrock beskrivs egentligen bäst som stå-upp-trubadur. Han är känd i hela Norden för sin sköna blandning av visor och stå-upp-komik. Billey har bland annat beskrivits som ”viskung”, ”visidylliker med bultande hjärta”, ”visrebell”, ”virvelvind” och ”tokdåre”! Dessutom har han utmålats som Ewert Ljusbergs efterföljare, Owe Thörnquists kronprins och Sid Janssons arvtagare. Billey jobbar som musiker på heltid sedan år 1990 och har givit ut två CD-skivor. På teaterscenen har han också stått – både i revyer och i musikalerna Jesus Christ Superstar och Hair. Dessutom skriver han en hel del prosa. Smakprov på det och mycket annat hittar du på Billeys hemsida på adressen shamrock.just.nu.

Lördag 17.6. 2006 kl. 19.00


Ralf Lindholm, Hangö


Ralf Lindholm

Så Borgå-bo som den gode Ralf är, som visvän hör han definitivt till Hangö. Han har varit medlem i Visans Vänner i Hangö nästan från början, och i början framträdde han mest som ackompanjatör när svågern Bo-Börje uppträdde. På allsångstillfällena är hans dragspelsmedverkan nästan ett måste. Ralf har givit visvännerna mycken glädje bl.a. genom att skriva visorna 'Man kan höra musiken' och 'Våran visa'. Den sistnämnda har blivit en slags signaturmelodi för hangövisvännerna, och följdaktligen inleds alla tillfällen, som ordnas av sällskapet, med just denna visa. 'Man kan höra musiken' är även den en mycket omtyckt allsång. Men utöver allt detta är Ralf också en verklig trubadur, som uppträder med egna och andras visor och ackompanjerar sig själv på gitarren. Ralf har uppträtt på Nordisk visfest i Hangö flera gånger, som duo med Bo-Börje, som duo med Rainer, i trion RaRaBo och även som solotrubadur. Denna visfest inleder han lördagens konsert, och vi ser fram emot att få uppleva hans vackra visor.

Roland Koppatz, Finland

Roland Koppatz från Helsingfors är mest känd för sina roliga och småfräcka visor på svenska, finska, engelska och tyska. Han både talar och sjunger på de flesta språk! Han är också en stor vän av shanty-musik – alltså de sånger som sjömännen sjöng medan de arbetade ombord på de stora segelskutorna i fornstora dar. Roland har forskat en hel del i ämnet och också gjort skivor med shantysånger. Roland var också en av de grundande medlemmarna av HELY, den första finskspråkiga Visans vänner-föreningen. I dag sjunger han med i gruppen Trio Saludo, där han har ersatt Arto Rintamäki. Roland hör till de artister som har uppträtt flera gånger på Nordisk Visfest… Men varje gång vill publiken bara ha mera! Läs mera på www.kolumbus.fi/troubadourbureau.

Gudrun Gunnarsdottir, Island


För första gången sedan den allra första Visfesten år 1985 kan vi presentera en isländsk artist! Gudrun Gunnarsdottir hör till de mest älskade visartisterna hemma på Island. I fjol gav hon ut en skiva med nyversioner av gamla isländska folkvisor och den blev Islands tredje mest sålda skiva på hela året! Föreställ er något motsvarande i Finland… Gudrun har sjungit visor, jazz, musikal och schlager hela sitt liv. Hon har givit ut flera vis- och jazzskivor, gjort rollen som Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar, körat bakom den isländska artisten i Eurovisionen ett par gånger – för att nämna några saker. På 80-talet bodde hon några år i Norge och talar därför en felfri skandinaviska. Till vardags jobbar Gudrun som programledare för en talkshow i isländsk TV. Vi säger välkommen tillbaka till Gudrun – som år 1985 ingick i gruppen Visavis som uppträdde på Nordisk Visfest!


Mikael Neumann, Danmark

Mikael Neumann är född och uppvuxen i Danmark, men bosatt i Skåne i Sverige sedan sena tonår. Han inledde sin musikerbana i ett rockband i Köpenhamn i början av 1960-talet med bytte rätt snabbt ut elgitarren mot lektioner i klassisk gitarr för pappa Ulrik, legend inom danskt musikliv. Mikael gjorde sin debut som visartist på Fiskartorpet i Helsingfors år 1968, tillsammans med pappa Ulrik och syster Ulla. De bildade gruppen 3 x Neumann som turnerade halva världen kring en god bit in på 1980-talet. Det blev ett 20-tal skivor och en massa kabaréer och krogshower. Efter det har han jobbat som soloartist men också samarbetat en hel del med bland andra Ewa Rydberg och Sven Melander. I dag jobbar Mikael mycket med revyer och annan teater i både Sverige och Danmark – både på scenen och som textförfattare. Dagens Nyheter beskrev honom så här för en tid sedan: ”En glad musikalisk clown med en enorm repertoar, en genuin underhållningsartist av en sort som är ganska sällsynt numera”. Mycket träffande! Mikaels hemsida finns på adressen www.newmanmusic.se.

Hasse Andersson, Sverige

Också Hasse Andersson inledde sin musikerbana som rockare. I ungdomen for han Skåne kring och uppträdde i bygdegårdarna som ”Rock Olle” – med sin pappas gamla radio som förstärkare till el-plankan! Så småningom växte han till sig och började istället sjunga country och visor. Under 1980-talet ledde han succéprogrammet ”Hasses lada” i Sveriges Television. Folk började vallfärda till Skåne för att leta rätt på ladan – som inte fanns i verkligheten. Den vara bara en TV-kuliss! Det hela ledde till att Hasse med tiden grundade ”Hasses lada” – som i dag är en av södra Sveriges största nöjesscener. Hasse har ända från början gjort det mest av sitt material helt själv. I dag är han uppe i hela 16 fullängdare! Flera av hans sånger är odödliga klassiker – till exempel Änglahund och Skomakare Anton, som han fortfarande sjunger på så gott som varje spelning. Vi är glada över att ha lyckats locka hit honom! Vanligtvis ägnar han somrarna åt att vara Isbjörnen Isak i barnmusikalen ”Svingelskogen”. Musikalen är gjord av Hasses hustru Monica Forsberg och den har turnerat i folkparkerna i Sverige i hela 14 somrar! Läs mera på kvinnaboskemusik.se.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page